Skip to main content

Professionele alarminstallatie. Waarom hiervoor kiezen?

Je woning beter beveiligen? Door zelf een alarmsysteem te plaatsen, lijk je op het eerste gezicht heel wat kosten te besparen. Of toch niet? Een slecht geplaatste alarminstallatie heeft soms evenveel nut als geen installatie. Bovendien gaat de service van een professionele firma verder dan enkel het plaatsen van jouw installatie. Met andere woorden: een alarmsysteem installeren is een job voor professionals.

Hoe plaats je de juiste sensoren op de juiste plaats en op de juiste manier? Wat is een detectieplan? Wat is de wetgeving omtrent alarmsystemen? Een vakman kent het antwoord op deze vragen en zorgt voor een alarm op maat.

Correcte veiligheidsanalyse maken

Een doorgewinterde professional weet waar hij aan begint. Hij weet hoe een inbreker te werk gaat en kan van hieruit perfect inschatten wat de zwakke punten van jouw woning zijn. Zonder deze ervaring is de kans groot dat je foute keuzes maakt, waardoor je op langere termijn zelfs meer uitgeeft.

Wanneer je veiligheidsanalyse (en dus je uiteindelijke alarmsysteem) niet op maat is, creëert dit bovendien een vals gevoel van veiligheid.

Detectieplan opstellen

Vanuit de risicoanalyse stelt de vakman een detectieplan op. Dit plan geeft antwoord op de vraag hoe sensoren zo geplaatst kunnen worden dat de beveiliging van jouw woning met een minimum aan middelen is afgedekt. Het voordeel van een deskundig detectieplan is dat je woning overal correct is beveiligd. Je bent niet onderbeveiligd, maar ook niet overbeveiligd.

Detectoren plaatsen

Bij het zelf plaatsen van detectoren gaat het regelmatig mis. Er zijn verschillende types sensoren die elk hun eigen specifieke kenmerken hebben, waaronder infrarood of een ingebouwde camera. Een specialist helpt je om de juiste sensor op de juiste plaats te installeren. Hij kent de werking op zijn duimpje. Hij weet wat het bereik is en kent de stoorzenders van elk type detector.

Buiten het maken van de juiste keuze, is het ook belangrijk om de detectoren op de juiste manier te bevestigen (lijmen of vastschroeven). Dit om valse alarmen te voorkomen.

(Veilig) instellen van het alarm

Wanneer alle componenten geïnstalleerd zijn, is het belangrijk om het systeem juist in te stellen, zeker bij de hedendaagse draadloze systemen. Een vakman helpt je om de alarminstallatie correct, veilig en op maat in te stellen. Deze procedure bestaat onder andere uit:

  • Het aanpassen van standaardwachtwoorden.
  • Het instellen van gebruikersaccounts: wie kan de beelden bekijken en/of meldingen ontvangen?
  • Instellingen voor geolocatie invoeren (je ontvangt een melding als je je woning verlaat).
  • Instellen wanneer en bij welke activiteiten je een melding ontvangt.
  • Het instellen van scènes. Bijvoorbeeld: wanneer je het licht in de gang dooft, schakelt je alarm in en gaan de lichten op de bovenste verdiepingen uit.

Wetgeving

De wetgeving omtrent alarmsystemen is een ingewikkeld kluwen. Werk je met camerabewaking, dan komt er, afhankelijk van waar de camera’s geplaatst zijn, ook nog de wet op de privacy bij kijken. Als je je alarminstallatie wilt aansluiten op een meldkamer, dan ben je verplicht je alarm te laten plaatsen door een vakman. Een buitensirene mag je trouwens nooit zelf plaatsen.

Garantie

Volgens de Europese wetgeving heb je twee jaar garantie op elektronica, en dus ook op een alarminstallatie. Bij een professioneel geplaatst alarm kan je er zeker van zijn dat je minstens twee jaar van bijkomende kosten gespaard blijft. Wanneer je zelf aan de slag gaat, bestaat de kans dat je garantie vervalt doordat je verantwoordelijk wordt gesteld voor (eventuele) schade of storingen.

Onderhoud van jouw alarmsysteem

Het is verplicht om je alarmsysteem jaarlijks te (laten) onderhouden. Dit helpt ook om valse alarmen te voorkomen. Tenzij je daar zelf de juiste competenties voor hebt, besteed je dit jaarlijks onderhoud best uit. Een specialist herkent slijtage en vervangt onderdelen op tijd. Daarnaast zorgt hij ervoor dat batterijen op tijd worden vervangen.